Glossary entry

Italian term or phrase:

controterra

Romanian translation:

subsol

Added to glossary by Ana-Maria Badea
Feb 12, 2009 12:26
15 yrs ago
5 viewers *
Italian term

controterra

Italian to Romanian Tech/Engineering Construction / Civil Engineering
Copertura e controterra.

Nu reusesc sa gasesc termenul corect :( Multumesc mult pentru ajutor!!
Proposed translations (Romanian)
3 subsol

Discussion

Ana-Maria Badea (asker) Feb 12, 2009:
Este vorba despre o enumerare de elemente. Se refera la elemente de structura ale unei case. "Controterra" banuiesc ca este stratul de ciment care se aplica pe paman direct ... doar cred ... nu prea stiu :)
Alina Todasca Feb 12, 2009:
poti sa fii mai explicit cu intrebarea te rog?ca nu am inteles ce anume vrei.mersi

Proposed translations

4 hrs
Selected

subsol

Dacă nu am înţeles greşit se referă la subsol. Este doar o părere.

Perché isolare termicamente le pareti contro terra

La tendenza a sfruttare e valorizzare tutti gli spazi dell’edificio porta a riscaldare anche i locali cantinati e quindi a doverne isolare le pareti interrate. L’isolamento termico di pareti e pavimenti a contatto con il terreno è un problema che richiede l’adozione di sistemi affidabili e duraturi.

Il margine di rischio deve essere estremamente ridotto dato che, ultimata la costruzione, sarà molto oneroso intervenire con modifiche o sostituzioni in queste parti dell’edificio. Anche quando i locali sono parzialmente interrati e il pavimento è realizzato a contatto col terreno è vantaggioso isolare la muratura interrata allo scopo di ridurre la dispersione totale verso il terreno.

L’intervento tecnicamente più soddisfacente è, in questi casi, quello dall’esterno, posando l’isolante contro il terreno (figura 05), in quanto si realizza un sistema ottimale dal punto di vista igrotermico, sfruttando l’inerzia termica della muratura e non perdendo spazio all’interno dell’edificio.
http://building.dow.com/europe/it/applications/walls/terra.h...

Subsolul - face parte din infrastructura cladirii.
Hidroizolatiile la subsoluri (orizontale sau verticale) se aplica la pe toate suprafetele care sunt in contact cu pamintul. Ele se executa de la talpa fundatiei pina la 30 cm peste nivelul terenului sau al trotuarului. Hidroizolatiile se executa din materiale bituminoase (sub nivelul trotuarului). Peste nivelul trotuarului fie se continua izolatia executata pina la aceasta cota, fie se poate executa o izolatie din betoane si mortare hidrofuge, placaje din piatra,tencuiala din mortar de ciment M100 de 4-5 cm grosime armata cu o retea de bare de diametru 4-6 la 25 cm si plasa de rabit, etc. La executare, hidroizolatiilor se va acorda o atentie deosebita la racordarea intre hidroizolatia orizontala si ea vericala. Protectia hidroizolatiei verticale se realizeaza de obicei cu zidarie de 12,5 caramida plina, bine arsa.

Functiuni.

In subsol se amplaseaza, in mod uzual,urmatoarele functiuni: camarile pentru alimente, debaralele, spalatoriile, camera destinata centralei termice, depozitul pentru combustibili, garajele, micile ateliere pentru strict uzual casnic.

Amplasarea incaperilor de locuit in pivnite este, in general, interzisa si se aproba numai in anumite conditii speciale
http://www.constructii.ro/realizare proiect/subsol.htm

Sper să te fi ajutat!

--------------------------------------------------
Note added at 6 ore (2009-02-12 18:56:35 GMT) Post-grading
--------------------------------------------------

Cu placere!

Si tie la fel!
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "Iti multumesc mult de tot!! De mare ajutor ca intotdeauna :) Iti doresc o seara cat mai placuta!! "
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search